måndag 2 april 2012

Eftersökshund är toppen!

 Natten mellan 31 mars och 1 april blev en räv skadskjuten och då blev det eftersök. Lystra som har mest rutin fick följa med för jobbet. Natten var kall så snön hade frusit ihop till skare. Tack och lov för det, då slapp jag skidorna. Utrustad med Berettan, ficklampa och spårlina samt hund begav vi oss till platsen för skottet.
I den nysnö som fanns kunde vi lätt se var räven hade gjort sina spår men inne i det täta slyet var det svårt att följa med hund och lina. Trots allt kom vi så nära legan så vi hörde ljudet från en orolig räv som rörde sig i sitt gömsle.
 Lystra lossades från sin lina och fick kommando sök. Snabbt försvann hon in i slyet och strax hördes ett tumult och räven fräste och försvarade sig mot "inkräktaren". Lystra kom tillbaka till mig och "talade om" att hon hittat vad vi sökte. Hon sprang några meter upp på en liten höjd, stannade till och tittade på mig med höa öron och hög svans. Hon liksom förvissade sig om att jag skulle följa. Hon visade var räven fans och gjorde ett par utfall mot hålet i snön men räven försvarade sig tydligt. Jag kallade tillbaka Lystra och letade en bra position för ett avlivande skott.
Klart, och det kändes fint att ha fått avsluta lidandet för det skadade djuret. Lystra tog det väldigt lugnt, närkontakten tidigare var lite skrämmande men snart vågade hon sig fram för att kolla.
Så perfekt med eftersökshund!
Duktig Lystra, min första Drentsche Patrijshond.
Mycket tankar i huvudet på Lystra när vi kom hem på småtimmarna, hon var både nöjd och väldigt följsam.
Mitt på dagen kom min kompis, Ebba 6 år, och hälsade på för hon gillar mina kaniner och brukar få leka med dom i köket. Nu var det två kaniner från senaste kullen som fick komma in. Lystra brydde sig inte så mycket om de små, hon var bara lite nyfiken. Inte alls så märkvärdiga när man varit ute och spårat räv med matte. Det är ju ett riktigt jobb för en Drenttsche Patrijshond!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar