söndag 15 januari 2012

Månen i nedan när vi övernattar

Stjärnklart, månen i nedan, ca -8 grader, svag vind och snön som ligger tungt på skogens träd.
 
Fast min kropp får lida några dagar efteråt så kunde jag inte låta bli inatt.
En slädtur med hundarna upp till Fäboliden i stjärnklar natt. Packning av renskinn, jervensäckar och en termos med vatten till kaffet som värmer när man blir kall. Jag selade hundarna och Riesen fick springa lös när vi drog iväg i månljuset.
Halvvägs upp till toppen gav vi upp med släden. Hundarna kopplades loss och jag beredde en rast- och sovplats under ett par granar vid skoterspåret. Medan jag jobbade med det så letade Gaia, som vanligt, upp en lagom backe att springa upp och kana utför på mage, säkert 7-8 gånger. Riesen sprang efter och undrade vad hon gjorde. Lystra höll utkik åt alla håll medan Mora bökade med mig och skulle promt sitta och stå på både mig och allt som jag skulle göra i ordning för vår vila. Hon frös nog om fötterna lite. När alla samlat sig så tog hon plats i släden, i ensamt majestät på renskinnet.
Efter en kopp varmt kaffe och fruktkaka, kurade jag ihop mig i min jervensäck tillsammans med de tre hundarna som inte rymdes i släden. Gaia har ju sin jervenhiet som hon ligger i och Lystra fick dela det andra renskinnet med sin son. Hundarna somnade och jag låg och tittade på månen som sakta dalade ned bakom berget.
Gryningen var helt underbar i det snöklädda landskapet, och nog huttrade jag lite när jag klev upp. Det var dags för den sista etappen och då fick hundarna springa lösa medan jag kämpade mig upp efter spåret. Det var inget riktigt håll att gå på och med stora kängor samt skoteroverall blev jag snabbt varm.
Älgspår, renspår samt harspår fanns färska efter vägen och i skogen. På vissa ställen syntes tydligt hur haren stått på sina bakben för att nå upp till björkkvistarna som hängde inbjudande nära marken.
Uppe på berget hade renarna grävt i snön i sitt födosök, hundarna hittade renlortar som tydligen smakade bra (jag provade dock inte).
Så gick solen upp med sina guldfärgade strålar och det blev en kontrast i färg till det som jag nyss upplevt med månen som dalade ned på andra sidan.
Den som aldrig varit med om detta kan nog inte heller förstå hur det kan påverka själen.
Jag kan varmt rekommendera att prova!

2 kommentarer:

  1. Oj, vad härligt det låter! Det är underbart att komma ut i naturen så här års. Och att övernatta under bar himmel med så trevligt sällskap dessutom. God fortsättning på er alla!

    SvaraRadera
  2. Åh, det ska vi också prova i vinter, det låter så fantastiskt härligt! Fint att du tar vara på tiden och hoppas att det inte blev alltför jobbigt efteråt.

    SvaraRadera