fredag 25 mars 2011

Vad är detta?

Den översta är en blyerstspenna som alla vet.
Den mittersta kan vara en penna för blyertsstift men jag är inte säker. Den nedersta kan också vara ett slags skrivdon men....
....om ni klickar på bilden för förstoring ser ni att det är ett borrat hål med fyllning, en platt sida och en rundad. Det är en liten glasfyllning.
Av en ingivelse tittade jag så nära jag kunde mot den rundade delen och mot ljuset. Döm om min förvåning då det framträdde en tecknad bild med en inskription under. Tyvärr kan jag inte tyda hela texten som består av två rader GUSCAR är det enda ordet jag tycker mig se.
Dessa fanns i en gammal skänk från min mans mors föräldrahem och någon släkting hade varit över till Amerika, kanske kommer de därifrån?
Vet inte vilket material de är gjorda av eller hur i hela fridens namn den lilla tecknade bilden har tillverkats!
Kan någon hjälpa mig med vad det är och hur jag ska få reda på uppkomsten av en sådan montering?
Min man hade ingen aning om att man kunde titta i den lilla glaskupolen för att se en bild och därmed hade nog inte hans mor vetat det heller. Hon var född ca 1920 så dessa saker bör vara från början av 1900-talet.

1 kommentar:

  1. Nu har jag fått svaret på vad det lilla "ögat" är. En Stanhope-lins! Ni som är intresserade kan titta in på stanhopemicroworks.com så kan ni läsa historien om uppfinningen samt se andra föremål med sådana linser.

    SvaraRadera