lördag 26 mars 2011

1:a delen av tikens dräktighet

För er som är intresserade av tikens dräktighet skriver jag lite om utvecklingen av det lilla som snart ska bli små valpar.
Från att parningen är avklarad och äggcellen blivit befruktad sker följande (på ett ungefär):
Under första 7 dagarna delas cellen flera gånger under sin vandring genom äggledarna till livmodern. Där flyter de omkring ett tag innan de vandrar ut och fördelar sig i livmoderhornen.
Under andra veckan kan man se att ägget redan har tagit form till en liten "korv" och utvecklingen sker nu snabbt av alla organ. Ögon, ögonpigment och nervsystem börjar faktiskt redan nu att bildas.
Vid ungefär tredje veckan fäster det lilla livet i livmoderslemhinnan och då kan tiken reagera med illamående, dock inte alla tikar. (Lystra kar kräkts idag)
Hjärndelarna börjar bildas, öronen samt fram och bakben samt luktsinne. Här sker utvecklingen fort som ni förstår. Även hjärtanlaget, noshåla och huvudplattor samt muskler är på gång i slutet av tredje veckan.
Nu kan man alltså se skillnad på de olika delarna av det lilla embryot, vad som ska bli huvud kropp svans, öron och ögon. Det ligger nu inbäddat i livmoderhornets slemhinna och om det är flera embryon är dom fördelade ungefär lika mellan de två livmoderhornen.

Vid den här tiden är det svårt att se om tiken verkligen är dräktig. Små saker kan jag faktiskt se på min Lystra men eftersom man efter en parning gärna vill att det ska bli valpar kan man lura sig själv förståss. Nu tror jag fortfarande att hon verkligen är dräktig för hon som aldrig brukar kräkas eller må illa, gjorde det idag. Det stämmer ganska exakt med att implanteringen i livmoderhornen sker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar