söndag 1 november 2009

Intresse för rasbildning av drenten i Sverige

Eftersom det fortfarande finns så få individer av rasen i Sverige är det inte lätt att hitta en hane till Gaia närmare än Danmark eller Holland. Det är bl.a viktigt att titta noga på stamtavlorna och räkna ut IC, inavelskoefficienten. Det gäller inte enbart för föräldradjur utan även för eventuella parningar i framtiden mellan individer som finns, avkommor som fötts samt de som planeras.Gaias föräldrar: Fred och Pien fan´t Suydevelt på Fokdag i Barneveld
Som uppfödare är det viktigt att tänka på många saker och allt kan man inte veta själv, det gäller att fråga dem med tidigare erfarenhet och de som kan jobba med program som räknar ut IC.
Tack och lov har Eivor Iversen Swedrent´s både ett stort intresse och ett bra avelsprogram, dessutom har hon redan ett stort antal hundar av Drentsche Patrijshond inlagda. Det ger en mycket bra hjälp med henne som stöd och jag behöver inte fråga holländarna hela tiden.
(B)Lystras syster Britt fan´t Suydevelts valp, 5 veckor gammal.
Kanske vi även kan få till en lista på Hanar till avelInformationssidan, så småningom.
Ja, nu är det bara för mig att "gilla läget" och styra bilen mot söder om jag ska låta para Gaia och få en kull valpar för att bredden på avelsdjur ska öka i Sverige.
Rinus fan´t Suydevelt i Piteå är ju en tjusig hane, som vi sneglar på, men vi låter en sådan parning vänta ett tag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar