fredag 27 november 2009

Hjärngymnastik till max

Vilken hane är bäst till Gaia fan´t Suydevelt?
Tankeverksamheten har varit i full gång under ett antal veckor nu. Många hanars stamtavlor har synats och jämförts med Gaias. Jag har tittat på olika alternativ och försöker tänka ut vad som är bäst i nuläget för rasen i Sverige. Eivor i Piteå (Swedrent´s) har ett avelsprogram och hon har fått bistå mig med att kolla IC på olika kombinationer, samt kolla hur det blir med de hundar som finns i Sverige idag. Jaap och Froukje (fan´t Suydevelt) har också fått bistå med sitt kunnande för att lära mig vad jag ska tänka på. E-mail och telefonsamtal hit och dit i ett virrvarr av information. Många andra har också fått lyssna till mina funderingar och gett sina synpunkter. Tack alla, för att ni har tålamod med mig! Ska jag titta på den linjen eller den? Vore det gångbart att använda någon hane i Sverige eller ska jag titta i Danmark eller i Holland igen? Nog vore det skönt att slippa hela den långa resan till rasens hemland. Många frågor snurrar i mitt huvud och jag gör som valparna, tittar åt olika håll.
I dagsläget har jag ringat in två hanar som skulle kunna vara användbara, ur perspektivet att bredda rasens avelsmaterial i Sverige. Det ser ut som om det återigen blir en resa till Holland (om någon av dessa fortfarande känns rätt om några dagar förståss).
Jag måste ju känna in och ta kontakt med ägare, kolla att allt ser bra ut mellan de två hundarna. För tillfället tittar jag alltså åt ett håll och fortsätter med mitt tanketrixande så det ska bli så bra parning som möjligt (utifrån de data jag kan få fram). Men kul är det!

4 kommentarer:

 1. Att välja hane är ursvårt - antingen det finns för få eller som i mitt fall - för många... Jag tror och tycker du ska gå på den berömda "magkänslan". Åt något håll lutar det väl allt ändå... ?!

  SvaraRadera
 2. Ja jag vet att detta med avelsplaner är kanonsvårt! Det är inte att "bara" välja en hane och resa dit. Tänk all den tid och pengar vi lägger ned på dessa hundar... Hm. Jag hoppas att DU väljer den rätta - tänk på att det är DU som ska föda upp dessa valpar så välj efter DITT hjärta och DIN tro! Lycka till. Kram Silja

  SvaraRadera
 3. Tack tjejer för att ni förstår hur svårt det är. Jag vill ju verkligen rasens bästa och att det ska finnas material för vidare avel i vårt land också. Min Gaia är en sån härlig tik och jag skulle så önska att hon fick avkommor med den fina mentalitet som hon har.

  SvaraRadera
 4. Det är inte lätt att vara uppfödare med en ny ras, man måste nog vara optimistisk, idealistisk realist ;o)
  Men ni är viktiga, och kommer att lägga grunden för drenten i Sverige.
  Jag förstår att hjärnan går på högvarv, det är ett svårt pussel men du kommer hitta "bitarna" Lisa!
  Kram I

  SvaraRadera