tisdag 6 oktober 2009

PRAO-dagar inom jakt!

En dag ringde telefonen och jag fick frågan om jag skulle kunna tänka mig att ha en PRAO. Malin 15 år håller på med jägarexamen i nian och ville prova lite inom jakten. Naturligtvis var hon välkommen att vara med mig under i första hand måndagen men även tisdagen om hon ville, det blev två dagar.
Första dagen pratade vi om jakten och viltvård. Vi resonerade om saker hon funderade på och hon fick hålla i och känna på både hagelgevär och kulvapen samt amunition. Vi drog släpspår i skogen åt hundarna, kanin, duva och kråka. Minkfällan kollades och vi såg faktiskt minkspår över den tunna isen som legat ett par dagar på vattendraget. Gamla duvägg kanske lockar in den i fällan!? Bävern hade även fällt några björkar där och kalasat på kvistar.
Jag tog med Malin på en tur upp på Fäbolidens högsta topp och där låg det snö kvar. Vi förundrades över den vackra utsikten och snön som låg fint på kvistar och grässtrån.
Under tisdagen använde vi stökkmaskinerna med levande duvor. Lystra gjorde ett fint jobb och satte sig när duvorna lyfte och flög hemåt till duvslaget. Tommy hjälpte Malin med att provskjuta med salongsgeväret mot äpplen. På bilden kollar dom hur träffarna tog.
På eftermiddagen tog vi en tur i skogen för att se om vi skulle stöta på någon fågel men sån´ tur hade vi inte. Gaia sprang runt oss och visst såg vi att vissa ställen var väldigt intressanta för henne. Vi hittade en brunstgrop som en älg hade gjort och det var riktigt stora klövspår i den. Rådjur hade också sparkat upp och markerat efter den lilla stigen vid bäcken.
När vi kom gående mot huset hörde vi en annorlunda fågel, det visade sig vara en gråspett, inte alls så vanlig här i södra norrland. Den satt och tittade på oss ett tag innan den skrikande flög iväg in i skogen.
Det var trevligt Malin att du ville vara med mig de här två dagarna. Kanske får vi tillfälle att jaga tillsammans i framtiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar