lördag 10 oktober 2009

Inglasade altaner

Stora fönster och inglasade altaner kan vara dödsfällor för fåglar. Den här lilla fågeln satt alldeles vimsig nedanför vår altan, i mitten av september. Tyvärr kan jag inte artbestämma den utifrån den fågelbok som finns i min bokhylla. Vet någon vilken art det är vore jag tacksam för upplysningen. Jag höll koll på den lilla pippin tills den piggnat till och kunde flyga iväg till skogs. Katten Günter höll också koll men han tilläts inte göra slut på den lilla fågeln.
Värre gick det för en järpe igår då den flugit rakt in i en nybyggd inglasad altan. Martin hittade fågeln liggande helt död och varm, det var bara att tacka och bocka för den godbiten. Järpe är nämligen en av de godaste fåglar jag smakat. Många håller nog med mig av de som haft möjlighet att prova delikatessen.
Recept på en förrätt för två personer:
Skär ut bröstbitarna av en järpe och stek dem i smör och salta lite.
Bryn kantareller i samma stekpanna med salt och peppar efter tycke.
Rosta två brödskivor av valfritt bröd.
Skär tunna skivor av bröstbitarna och fördela kött och kantareller på brödet.
Färska eller frusna tinade lingon som garnering och smakbrytare.
Mmmmmm...

3 kommentarer:

 1. Tur för pippin att det var du och inte Günter som fick "vårda" den ;o) Kan det vara en rödhake?
  Med nya altanen behöver ni inte bössan längre!

  SvaraRadera
 2. Tack Irene, jo det är nog en rödhake och en unge från andra kullen. Letar man så hittar man information på nätet, arten får iregel två kullar per år.
  Nu blir det kanske byggboom på inglasade altaner, bara sitta i värmen och vänta på att godbitarna ska dimpa ner.

  SvaraRadera
 3. Rödhakar är en favvofågel (dock inte mycket mat på en sån Lisa ;o) Ska erkänna att min erfarenhet av att äta fågel är mycket begränsad..du vet...kyckling, kalkon...jo just ja, en otäck upplevelse av ripa en gång haha

  Kram I

  SvaraRadera