söndag 20 september 2009

Utrotningshotat däggdjur

Ett av de tre utrotningshotade däggdjuren i Sverige är faktiskt fladdermusen. Vet ni vilka de andra är?Svar: Förutom vargen är det fjällräven.
Ja, det är inte lätt att hålla reda på allt i naturens värld även om det bara är
den svenska faunan (djurvärlden) det är frågan om.
Vi hade inte en aning om att fladdermusen är utrotningshotad för vi har alltid ett helt gäng av honor som föder upp sina ungar i mellanväggen på vår sommarstuga.
När vi ligger i det varma badet i trätunnan under juli- och augustikvällarna så kommer dom utflygande för födosök. När så ungarna är flygfärdiga har vi roligt åt deras första "staplande vingslag" i luften med sina mammor. Håret reser sig ibland när de kommer för nära i deras flygförsök och testande av sitt ekolod/radarsystem. Roligt har dom i alla fall!
Hanarna tillåts inte komma till "barnkammaren" utan honorna föder upp sina ungar själva. Ungen väger en tredjedel av honans vikt när den föds. Tänk på det ni kvinnor som tycker att det är jobbigt att föda en baby på ca 3-3,5 kg. Själv är jag glad att ingen av mina fem vägt mycket mera än 4090 gram, och det var den första. Tänk om han vägt 18 kg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar