onsdag 9 september 2009

Championatregler är krångliga

Eftersom jag sitter och funderar på detta med regler för championat i olika länder så kan jag lika gärna skriva om det. Det kanske är fler än jag som undrar hur det förhåller sig och ni får gärna lämna kommentarer om vad ni tycker.
Att gå på utställning med mina hundar är inte något jag hållit på med så länge men det är ett trevligt inslag i vardagen. Det är ju också bra att veta att min hund/mina hundar rent exteriört håller måttet eftersom jag vill vara med i rasbildningen i Sverige när det gäller Drentsche Patrijshond.
Just den här rasen, som hör till gruppen stående fågelhundar, ska ha merit på jaktprov innan den i Sverige kan få ett utställningschampionat, detsamma gäller i Danmark och Finland.
Det jag undrar här är varför det ser ut så när det inte finns så många individer av rasen i dessa länder?
I rasens hemland Nederländerna samt andra länder, bl a Norge, där kräver de inte jaktmerit för ett utställningschampionat.
Hur tänker man där?
Är Sverige, Danmark och Finland rädda för att jaktegenskaperna ska gå förlorade om man har samma regler som i rasens hemland?
Naturligtvis har jag skaffat rasen för de jaktliga egenskaperna och tränar dom också för det. Här i norra Sverige är det tyvärr inte så många jaktprov som jag kan delta i och det är mycket långa avstånd för det mesta. Hundarna har jag också 365 dagar om året och de fungerar som familjehundar de flesta av dessa dagar.
Ett rent utställnings-championat är ju en fin merit i hundens papper men det är synd att det inte går att få i Sverige för just Drentsche Patrijshond.

2 kommentarer:

  1. Det normala är faktiskt att man följer reglerna i rasens hemland, men jag vet inte om det kanske är så att SKF har ansökt om att jaktmeriter ska krävas för nationellt utställningschampionat..?? eller inte ansökt om att följa rasens hemlands regler..??
    Sedan kan man väl konstatera att vi som använder våra drentar i skogsjakt har inte så många provhelger att välja på (tidigare 1 men iår faktiskt 2 helger). Då handlar det inte om avstånd...utan det anordnas helt enkelt så få skogsprov.
    Nåja nu ska jag väl erkänna att jaktproven inte är SÅ viktiga för mej, jag tränar och jagar med mina duktiga hundar, ställer ut dem med stor framgång...ja sedan har jag ju faktiskt en mycket framgångsrik elit-jakthundtränare i min närhet som ger sina utlåtande med jämna mellanrum :)

    SvaraRadera
  2. Hm. Tyvärr kan jag inte hjälpa dig med någonting! Jag har aldrig haft en "SKK" Ch.. :) Så om jag någon gång får en Ch, så vet jag ju vars jag ska vända mig... Kram på dig!

    SvaraRadera