lördag 23 maj 2009

Fråga från avelskomittén i SKF!

SKF är specialklubben som rasen Drentsche Patrijshond tillhör.Ska man använda eller inte, individer av rasen Drentsche Patrijshond med HD C i avel?
Holländarna som jobbat hårt under många decennier med rasen, har idag rekommendationer att om man använder en individ med C-höfter i avel måste den andra hunden ha A eller B.
Varför gör dom så i rasens hemland?
Rasen har en liten population även i Holland och där har man resonerat så att om man utesluter alla individer med C-höfter i avel kan andra större problem uppstå på sikt. Hundar med C-höfter och i övrigt fullt friska, exteriört gångbara, mentalt bra och med andra goda egenskaper bör ibland användas för att inte öka inavelsgraden i rasen som skulle ge betydligt större hälsoproblem.
I en ras med stor population har man "råd" att avvara individer med en specifik hälsostatus men inte i en liten population.
Ni som har intresse av att läsa mera om information kring HD kan gå in på http://www.drentschepatrijshond.se/ där finns länkar till olika undersökningar.
Till er drentägare som fått förfrågan från SKF´s avelskomitté rekommenderar jag att ni svarar att vi fortsättningsvis följer de rekommendationer som den holländska klubben har och inte skapar egna i Sverige med våra få individer.
Jag anser personligen att vi inte kan förkasta det hårda hälsoarbetet kring Drentsche Patrijshond som lagts ned av holländska uppfödare och Drentse-klubben i Holland.

1 kommentar:

  1. Ja visst är det väl konstigt att vi svenskar ALLTID tror oss veta bäst !

    SvaraRadera