tisdag 28 april 2009

Nykomlingar i Svartberget

Sex kalkoner har fått nytt hem i Svartbergets ladugård bland tjurkalvarna. De får bo där till det är tillräckligt varmt för att flytta ut dem i ett hägn. Undrar vad hundarna ska säga om de nya flygfänas lukt och ljud?
När jag var 12 år hade jag kalkoner en sommar som 4H-företag. Min mormor undervisade mig i hur jag skulle sköta de små dag-gamla kycklingliven och jag var så ivrig med att fylla vatten och foder till dom. Ve och fasa när jag kom dit senare på dagen! Mormor satt där med hårtorken och försökte blåsa de uschligaste, nästan döda små kycklingarna torra. En dog och hon sa att det var hennes, vi hade fem var och nu hade hon fyra. Jag kände stor tacksamhet till henne för den sakens skull, jag hade ju fortfarande fem.
De växte och sprang fritt på gården och bajsade överallt. För mig gjorde det inte så mycket för jag skulle ju få sälja dom när de fem skulle slaktas och jag skulle få en egen slant.
Till saken hör att vi hade en liten blandrasspets vid namn Ludde och han gillade inte kalkonerna så honom fick vi passa noga. En dag passade vi inte tillräckligt och snart hade han bitit sig fast i en av kalkonerna. Den var ganska stor och det blev en vild kamp mellan hund och flygfä......hujedamej vad jag blev rädd, arg och ledsen. Jag böönade Ludde att släppa greppet och mamma kom snart till undsättning och han släppte greppet. Nu hade vi fyra kalkoner var jag och mormor för kalkonens liv stod inte att rädda.
Jag minns inte men den blev säkerligen en god middag till familjen i alla fall.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar