onsdag 18 mars 2009

Våren känns i luften

Återigen en varm och solig dag som tär hårt på snön. Under takrännan bildar den smälta snön vackra isformationer som speglar omgivningen i lustiga vinklar.
Snön får gärna vara kvar men inte helt fel att den sjunker ihop så att det blir lättare att köra skoter. Skaren som bildas under natten håller för hundarna hela förmiddagen men senare på dagen vet dom inte när det bär eller brister, det gäller att gå försiktigt. Snön är fortfarande djup så vi har nog vinter kvar ett bra tag framöver.
Duvorna verkar tycka att det är underbart att vara ute och flyga, de tar långa svängar genom storskogen och ut över hustaken. De har sin utkik på nocken av vedlogen, för rätt som det är kan det komma en hungrig rovfågel och då gäller det att slänga sig in i duvslaget för skydd.
Att landa på plåttaket för en duva är inte helt lätt, ibland skriiiker det illa av klorna som raspar mot den glatta plåten i deras försök att hålla sig fast. Alla träd är inte heller lätta att få fäste på, tur vingarna finns så de kan hålla balansen tills klorna har hittat fäste i stammen.
Jag undrade faktiskt varför inte fler duvor var ute och flög men det fick sin förklaring när jag tittade in i duvslaget för att fylla på mat och vatten. Tre reden med ägg och då ligger förståss en av föräldrarna och ruvar medan den andre är ute och luftar sina vingar i våsolen.
Både Lystra och Gaia passade på att slicka i sig lite hönsfoder, det duger minsann åt fröken dräktig, men inte hundkulorna. Hoppas att Lystra inte börjar lägga ägg istället för att få valpar!7 kommentarer:

 1. Isen är som konstverk!
  Vilka fina bilder på duvorna, och jag hoppas och är rätt övertygad om att Lystra inte kommer att lägga ägg, ...eller är jag det? ;o) Drent´s on egg!
  Irene*

  SvaraRadera
 2. Lagom till PÅSK lägger de ägg. Ha!
  I vårt duvslag har de små lagt ägg hela vintern, men jag har plockat bort för att det har varit för kallt. Visste du att honan och hanen tar hand om äggen varsin del av dygnet. Hanen på dagen och honan på natten, eller om det var tvärt om.
  Jag har varit medlem i brevduveföreningen och fick då lära mig en heldel nyttigt. Bland annat hur du kan se på ungarna om det är en hona eller hane. Kan vara bra att veta om du skall dela med dig av dina duvor till någon annan duv intresserad och villspara honorna själv.//Tina

  SvaraRadera
 3. Tack för dom upplysningarna Tina! Men hur ser man skillnanden på kycklingarna då?
  Jag visste ju att föräldrarna delar på ruvningen men halva dygnet var det visste jag inte. Det är så roligt att lära sig mer och mer. internet är fantastiskt! /Lisa

  SvaraRadera
 4. Jo, om du håller kyclingarna i bara fötterna så kommer stjärten att vicka antingen uppåt eller neråt. Tjejerna har den ner och killarna upp. Vänta tills dess att de har fått sin riktiga skrud. Annars blir nog duvmamman irriterad. Detta går inte på vuxna fåglar. Konstigt va!

  SvaraRadera
 5. Jag skulle vilja lära mig en sak från dig om det är OK?
  Hur har du hittat och fått till tillbaka till "Startsida" på din blogg? Jag hittar inte det verktyget! Vänligen Tina

  SvaraRadera
 6. Jo, jag glömde en sak!
  När du håller i fötterna på duvan så tar du ner huvudet mot magen och håller kvar så liten stund. DÅ åker stjärten antingen ner eller upp.
  Detta måste du prova. MVH TINA

  SvaraRadera
 7. Tina, jag har försökt klura ut var länken finns, men det ser ut som att den är inbakad i mallen som vi använder och jag lyckas inte klura ut exakt var i all kod som den finns.

  Jag ska försöka titta lite mer, men jag lovar inget.. :)

  Mvh
  /Webmaster Anders

  SvaraRadera