måndag 9 mars 2009

Valpar eller inte, snart vet jag?

På torsdag är det tre veckor sedan första parningen och då ska man försiktigt kunna palpera tikens buk för att känna om hon blivit dräktig. Livmoderhornen ska ha små "nötter" på rad och de ska gå att urskilja med känsliga fingertoppar mellan 21-28 dagen.
Nog ser jag en förändring på Lystras sätt att vara redan nu men om det är för att hon är dräktig kan jag inte säkert veta än. Hon har blivit lite lugnare och lite mera vaktande om sin egen bädd gentemot Gaia. En liten gråvit flytning har också visat sig och det ska vara ett av de tidiga tecknen man kan se på tiken. Jag håller tummarna och väntar med spänning på de närmsta dagarna.
Kvällspromenaden blev inte lång p.g.a att jag fortfarande inte har hämtat mig från flunsan. Vi stötte på lospår efter vägen och båda hundarna nosade intressant på den konstiga lukten. Visst kändes det lite olustigt att lodjuret springer så nära gården och jag är glad för att mina hundar inte drar iväg så långt från mig. Men den är nog mera ute efter renarna än mina hundar och jag hoppas att hundarna inte försöker att jaga efter den om våra vägar skulle korsas någon gång.

2 kommentarer:

 1. Spännande med tecken, håller tummar!
  Mina hundtjejer mådde lite tjyvens i 3e veckan, få se om Lystra visar något sånt också!
  Attans flunsa som förankrat sig i dig, hoppas den släpper taget snart så du får må bra nu!
  Jag förstår att det finns oro när lodjuret är så nära, men vackra är dom, tänk om du kunde fånga dem på bild?! :o)
  Krya på dig nu,
  *Irene

  SvaraRadera
 2. Tack ska du ha Irene!
  Hon är inte riktigt så matfrisk nu så vi får väl se om ett par dagar. Gaia försöker busa upp henne när dom är ute men Lystra har inget bus alls i sig just nu. Hon står och funderar och nosar och funderar och kollar på mig!? Nyss när jag var ute på rastning var det alldeles mörk, molnen täcker månens ljus, och jag hann faktiskt fundera lite om någon lo låg och lurade i skogen här bakom huset. Men hundarna visade inga sådana tecken, jag tror dom båda hade sagt till./Lisa

  SvaraRadera