onsdag 25 mars 2009

Jaktegenskaper hos en Drentsche Patrijshond

För er som vill veta mera än vad som står på min hemsida om jaktbarheten hos rasen så kan jag förmedla kontakt till en drentägare som både tränat och jagat med drentsen i 30 år. Kontakten blir på engelska eller holländska om ni vill sköta kontakten själva, annars så kan ni skicka specifika frågor till mig så översätter jag och skickar vidare.
De som vill läsa om använbarhets-/jaktprov med bl.a drenten så kan ni gå in på en engelsk klubbsida, HPRs (Hunting Pointing Retrivers), som anordnar ett stort prov för stående-apporterande fågelhundar 25-27 september 2009. Där finns beskrivning hur det tre dagar långa provet går till och vilka moment som ska testas. Apportering, följsamhet, dirigering i vatten, passivitet, spår m.m.
Från Holland åker ett team om fem hundar av rasen Drentsche Patrijshond, 4 ordinarie och en reserv. Det finns ca 16 raser inom HPRs i England och teamen kommer från dessa raser och från olika länder i Europa. Teamen kommer att tävla mot varandra, bästa allround vinner. Tävlingen är också öppen för 30 individuellt tävlande hundar.

3 kommentarer:

 1. Hej !
  Kul med tävlingen i England!
  Drenten är ju en allroundhund i dess fulla betydelse. Jakt i olika terräng, apportör på land och i vatten, spårare, både släpspår och eftersök. Dessutom har de ju en historia i Holland som gårds och vakthundar, samt inte att förglömma som draghundar. En kraftig och stark hundras som orkade dra tunga mjölkärror.

  SvaraRadera
 2. Tack för det Eivor!
  Visst vore det trevligt om vi drentägare kunde samlas till något liknande inom snar framtid. Nu trodde jag ju att fler drentar skulle få sina hem här i norr så vi lättare kunde samlas. Men om ett par år kanske det finns fler även här i norr.
  Förresten inte liknar du väl mig på skidor som mina hundars "tunga mjölkkärra"! Hahaha

  SvaraRadera
 3. Kärringar eller mjölkkärror......det kan väl gå på ett ut.....:)

  SvaraRadera