torsdag 8 januari 2009

Veterinärpriser är förvirrande!

Har man bara ett djur, gott om pengar och en veterinär man litar på så har ju kostnaderna mindre betydelse när djuret behöver någon behandling. Jag har tre hundar och en katt som behöver ses om i olika sammanhang och då betyder priserna en hel del. Förut brydde jag mig inte om att fråga före veterinärbesöken men nu känner jag mig tvungen, för att balansera min ekonomi i detta kärva marknadsläge. Det jag fått reda på den senaste veckan är att det råder stora skillnader i behandlingspriser för exakt samma sak!
Hur kan det vara så olika prissättning inom samma län?
Om nu mitt djur råkar ut för en akut sjukdom eller en olycka är det naturligtvis svårt att veta vart räkningen slutar. Men om jag ska göra en höftledsröntgen eller en vaccination så borde ju inte priserna skilja så mycket. Det kan ju inte vara så att ju dyrare desto bättre vaccination eller resultat på HD-resultat!
Jag tar tacksamt emot kommentarer eller mail för att hjälpa mig få klarhet i frågan.

5 kommentarer:

 1. Men Liiiisa !
  Det är ju detta som är marknadsekonomi!
  Marknaden är fri, veterinärerna konkurrerar med prissättningen.
  Distriktsveterinärerna däremot har en fast taxa man följer, vare sej det är distriktar´n i Skellefteå eller i Vindeln

  SvaraRadera
 2. Ack ja, om vi blott hade en veterinär i Vindeln så kunde man ju minska på resekostnaderna men ingen sådan finns ju här. Jag tycker att veterinärerna kunde upplysa om billigaste alternativen när man frågar, flera gånger, men ingen upplysning heller. Fråga och begär offert på flera ställen innan man beställer tid för behandling är kanske det som är bäst!? Suck.

  SvaraRadera
 3. Att ingen veterinär vågar sticka ut nosen och stå för god vård men med lägre kostander, i Stockholm finns det många veterinärer men de ligger på samma prisnivå nästan överallt (vad säger konkurrensverket om det?)
  Sänkt moms på veterinär vård, för/nackdelar?
  Jag har "hittat" en veterinär som ger "rabatt" vid flera behandlingar, det är ju ett sätt :-)
  Jag försökte påverka dottern att bli veterínär, men hon ville inte haha,har du sån påverkan på barnen Lisa?! ;-)

  SvaraRadera
 4. Visst har jag försökt påverka men inte ens som SYV har man någon talan när det gäller ens egna barn....och tur är kanske det! Om barnen alltid gjorde som föräldrarna ville så skulle inte samhället utvecklats på samma sätt.
  När det gäller bristen på veterinärvård för vissa djur så beror det nog till stor del på de höga kostnaderna ägarna behöver punga ut med.

  SvaraRadera
 5. Ett stort problem med de höga/ökande veterinärvårdskostnaderna är att försäkringarna ersätter (nästan) allt. Det första som många kliniker frågar är: "är hunden försäkrad?" I vissa fall handlar det om att man vågar använda dyrare material etc, men ibland handlar det också tyvärr om att räkningarna saltas... Det blir dyrt för bolagen och premier/självrisker höjs i samma takt för att kunna möta de ökade skadekostnaderna.

  Det enklaste botemedlet vore om veterinärvård och veterinärvårdsförsäkringar förstatligades, då tvingas man rationalisera utifrån vilka behandlingar som hunden/katten behöver och baserar inte vården på vilken försäkring de har. Som det ser ut idag så sponsrar i princip de privata försäkringsbolagen veterinärernas experimentlust, på gott och ont.

  SvaraRadera