tisdag 20 januari 2009

Varg i Svartberget 2007-03-11

Det är inte många gånger man rusar upp så fort en söndagsmorgon. Telefonen ringde och min man svarade:
-Varg, på vägen!?
Ja då kliver jag, eller egentligen hoppar jag upp ur sängen och slänger mig med ansiktet mot fönsterrutan i köket. Visst, där nere på vägen, ca 50 meter, kommer en varg sakta gående med riktning mot Abborrtjärn. Den stannar till lite då och då, tittar upp mot huset där vi står och riktigt glor tillbaka, tror inte våra ögon. Jag gör en rusning till alla barnens rum och väcker dom för detta måste dom bara få se. En livs levande varg som lullar förbi helt orädd för bebyggelse och i Svartberget Västerbotten.
När vargen i sakta mak vandrat förbi vårt hus, mina föräldrars hus och befinner sig vid granngården kommer jag ihåg KAMERAN som ligger i köket färdig att användas!
Hjärnsläpp, brukar man säga när man inte kommer sig för att ta upp kameran och fota detta enda möte med en vild varg som vi troligtvis kommer att få uppleva i vårt liv.


Senare under dagen åker jag ut med skotern och ser vart vargen styrt sin färd. Då var kameran med och jag fotade i alla fall spåren efter honom. Ja, vi vet att det var Bullmarksvargen eftersom den hade en sändare på sig. Den övre bilden: Lystras tassavtryck till vänster och den fullvuxna vargens till höger.
Den nedre bilden visar storleken på vargens avtryck jämfört med min mobiltelefon.

Personligen tror jag att vargen var på väg till baka till sin födelseplats, Lycksele djurpark...hahaha!

Klicka på bilden får ni den i större format.2 kommentarer:

  1. Glömde skriva att Bullmarksvargen som vandrade förbi vårt hus blev skjuten våren 2008.

    SvaraRadera
  2. Tro det eller ej Lisa, men jag såg en varg här i Vallentuna januari 2008. Och inte var han långt ifrån mig heller. Det var en mäktig känsla,slog med hästlängder min euforiska lyckokänsla när jag några år tidigare fick kela med vargar på Kolmården.
    Lotta

    SvaraRadera