måndag 22 september 2008

Kanadabesök

Förra hösten fick jag kontakt med släktingar från Kanada via internet. Min farfars far Anders hade tre syskon som utvandrade till "Amerika" och bosatte sig i Kanada Manitoba. Tre systrar, tremeningar med min far, bestämde sig för att komma till Svartberget för att se sin morfar Nils födelseplats och nu i september kom de till oss. Här är de tillsammans med min syster Sonja utanför den gård som systrarnas morfar växte upp i. Från vänster, Thelma, Sonja, Carole och Verna.
Det är klart att vi bl.a ville visa hur man bakade både mjukkakor och tunnbröd på gammalt vis i den bagarstuga som deras morfars far Anders Hansson byggt och murat upp (men renoverats i början av 1970-talet). Min mamma Raili instruerade hur man skulle göra degen och min dotter Ellen var ledig från skolan och hjälpte naturligtvis till. Ja, inte tyckte de att detta var så lätt men de var vid gott mod hela tiden trots lite kladd och skrynklade kakor så klarade de sig mycket bra i slutet av baket.
Min pappa Elon kom in i bagarstugan för att se hur systrarna klarade den helt nya bakmetoden för deras del. Han fick höra ett välbekant "fy faan" från en av systrarna när degen fastnade runt hela hennes händer och fingrar, detta uttryck hade hennes far använt ofta när det inte gick så bra. Den andra systern frågade på perfekt degerforsmål "Vill du ha en litn´ kaffetår?" vilket hon ofta hört sin mor Hilma fråga. Ni förstår att vi fått många glada skratt tillsammans!Imorgon ska vi till Vännäs för att träffa fler släktingar och på torsdag ska vi åka till Kamsjön för att äta palt hos Kerstin och Lennart. Själv agerar jag tolk så mycket jag bara kan och även mina barn, men rent fantastiskt vad människor kan förstå varandra bra, utan att prata samma språk, jag är helt facinerad av mina föräldrar och de tre systrarnas komunikation.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar