söndag 20 april 2008

Bäverkonst


Återigen en vacker och solig dag, perfekt för en skidtur med hundarna. Skaren var lite sargad av det varma vädret men trots att det gick lite tungt njöt jag av åkturen lika mycket som hundarna. Vi hittade nattgamla spår av en lo som har sin färdväg på samma ställe som vanligt denna vinter. Nu är renarna flyttade men det finns ju fortfarande några rådjur som den säkert förser sig av. Gaia hittade en dunhög av en nyslagen ringduva så sparvhöken är nog mätt idag.

När vi åkte efter bäcken så såg vi färska spår av bäver med många björkar fällda och kvistar snyggt avskalade och liggande i små högar. Den hade även skulpterat så fint, det blev att föreviga en konstnärligt naturlig installation av Herr eller Fru Bäver.

Senare på kvällen tog jag och min man skidorna för att åka och titta om bäver var framme. Vi hade turen att komma just då den var uppe på snön. Vinden blåste rätt så den kände inte att vi var där och den rörde sig försiktigt fram och tillbaka från björkslyet där den hämtade sina kvistar. Den satte sig vid iskanten för att gnaga kvistarna rena, blev den störd av något kunde den snabbt dyka ned i vattnet. Medan vi stod och tittade på den och lyssnade hur den gnagde blev jag plötsligt varse en mink som kom springande, bara några meter från bävern och rakt mot oss där vi stod. Vi gjorde båda stora ögon för det hade vi inte väntat oss alls.....en bäver som sitter och äter och en mink som springer förbi den....ojojoj, nu skulle vi haft bättre skjutljus eller definitivt en bättre kikare på bössan och stöd för den. Nu fick vi nöja oss med att ha fått en naturupplevelse utöver det vanliga och det var vi glada för.

Väl hemma berättade jag med förtjusning för min 14-åriga dotter vad vi upplevt och hon tyckte det var "Cooolt". Sen log hon lite underfundigt och sa: Du mamma, om du ska ha apporteringsträning med hundarna där i sommar och du måste simma ut.....ja, då är det bäst du kollar så det inte är en attackbäver som spritt sig från Lindesberg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar